Categories
Без категория

Времето става много коварно! Вижте какво предстои, особено ако сте на море! – gp-gallery.com

Опасност от мощно мъртво вълнение, което неусетно тегли навътре, има по морето до края на седмицата. На 4-и вече беше бурно с особено големи вълни по Южното Черноморие. И според народните поверия на Илинден по стар стил морето се обръща и взема жертви. Причината е в традицонните по-динамични атмосферни процеси в края на първата десетдневка на август. Висока вълна се очаква и в началото на следващата седмица. Тогава над западната половина от страната ще проникне малко по-хладен въздхух и температурите ще паднат с 3-4 градуса, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев, цитиран от „24 часа“. Август по принцип е летният месец с най-високи вълни и най-много жертви по морето.

В Югозападна България ще има повече облаци, превалявания и прегърмявания. Облачността ще е разкъсана във вторник. Максималните температури ще са между 30 и 35°. Подобно ще е времето и в сряда, а в четвъртък ще е горещо с до 33-38 градуса, каза още метеорологът.

Разваляне на времето със захлаждане и дъжд се очакват на 13-14 август. Температурите ще паднат по-чувствително в Западна България. А по Черноморието пак са възможни големи вълни. След 15 август ще се оправи, над цялата страна ще е слънчево. Температурите ще се повишат и към 18 и 19 август отново ще са над 30° в повечето райони.

Условия за по-съществени заоблачавания и за слаби превалявания в планините ще има на 17 август. Очакванията на третата десетдневка са за по-динамично време с редуване на слънце и дъжд.

Източник: БЛИЦ