Categories
Без категория

Вицепремиерът: Очаква ни газова криза през зимата

Госпожа Захариева обяви, че шансовете за газова криза през зимата са големи.

Временно изпълняваща длъжността Екатерина Захариева обяви, че шансовете да попаднем в газова криза през зимата са изключително големи. Според нея е твърде възможно да има сериозни забавяния с доставката на газта, предвид разрастващия се конфликт между Русия и Украйна.

Министърката по икономическа политика обяви, че всички фирми за топлофикация са предупредени за очакваната криза и в най-скоро време трябва да започнат тестове за преминаване от газ на мазут! Също така се водят разговори със съседна Гърция за евентуална доставка на природен газ през реверсивната връзка. Захариева допълни, че от министерството ще вземат всички мерки, за да предотвратят „газовата криза“ на територията на България, но не бива да очакваме чудеса, тъй като 85 процента от доставката на газ идва от едно и също място – Русия!

Запасите на България от природен газ не са много и затова говори факта, че хранилището в Чирен не е на 100 процента пълно. Дори да се напълни обаче, неговото количество няма да бъде нужно, за да покрие нуждите на страната.

Остави твоят коментар

коментар(и)