Categories
Без категория

Виктор Николаев разби бурките докато представя времето през месец май! – gp-gallery.com

Водещият на Нова телевизия Виктор Николаев успя да хвърли в размисъл един от гостите си тази сутрин. Екранният партньор на Ани Цолова реши да направи плавен преход към следващата тема в предаването, но с изказването си успя да предизвика само смях. „Може ли бурката да предпази някой от мълния и градушка?”, попита Николаев госта си Красимир Стоев, синоптик от БАН, който подробно обясни какво време ни очаква до края на месец май и как да се държим при гръмотевични бури.

„Не зная, не съм правил изследване по темата”, каза специалистът. А водещият с усмивка уточни, че е споменал бурките, за да направи преход към следващата тема в сутрешния блок.

Иначе Красимир Стоев съобщи лошата новина, че до края на месец май доста често ще вали. Оранжев код е обявен за днес в 3 области на Северозападна България заради интензивни валежи. Жълт код пък е обявен в 8 области на Западна и Северна България. Там за 36 часа се очакват до 56 литра на кв.м., като това е две трети от месечната норма. В останалите райони валежите ще бъдат в рамките на до 36 литра на кв.м. В София вече паднаха 15 литра на кв.м.”, обясни той.

В неделя започва захлаждане, предупреди синоптикът. „Температурните аномалии до 15 май: Балканският полуостров е обхванат от обширна област на ниско налягане, което обуславя ниските телмператури. Сега в Северна Европа е по-топло, отколкото тук”, добави синоптикът от БАН.

„Между 16 и 22 май температурите ще се понижат още. Тогава обстановката ще бъде усложнена. Дори се очаква в Западна Европа да падне сняг. До края на май ще бъдат по-ниски от обичайните, а максималните за месеца ще бъдат между 20 и 24 градуса. Голяма е вероятността за валежи на 24 май”, добави още синоптикът от БАН Красимир Стоев.

Той каза още, че гръмотевичните бури са доста опасно явление в атмосферата.

„Хората трябва да обърнат внимание в прогнозата на времето и да не тръгват в планините при гръмотевични бури. Там е най-опасно. Както и на открити места и около водни басейни. И още един съвет – не ползвайте мобилния си телефон по време на буря, тъй като привлича мълнии”, съветва синоптикът от БАН Красимир Стоев.

Интересно е да се отбележи, че една светкавица дава толкова енергия, колкото един ВЕЦ за една година. В лабораторията на Физическия факултет на Софийския университет бе демонстрирана светкавица на машина на над 100 години.

Източник: БЛИЦ