Categories
Без категория

Вече няма да се печатат банкноти от 500 евро – gp-gallery.com

Банкнотата от 500 евро може да бъде спряна от обръщение, защото често се използва от престъпници. Знак за това даде президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщи СNN, цитиран от „Стандарт“.
„Има всепроникващо и увеличаващо се убеждение в общественото мнение, че банкнотите с големи номинали се използват за криминални цели… В рамките на този контекст ние обмисляме действие“, посочи той в отговор на журналистически въпрос за бъдещето на най-голямата европейска банкнота.

Според високопоставени представители в Европа, банкнотата от 500 евро улеснява прането на пари, тъй като с нея незабелязано може да се пренасят големи суми в брой. В миналогодишен доклад на „Европол“ се посочва, че парите в брой все още са „предпочитан инструмент“ на терористите, а банкнотата от 500 евро е най-търсена. Според други високопоставените представители на ЕЦБ обсъждат какво да правят с банкнотата, като всякакви действия ще бъдат внимателно приложени на практика.

Неговото изказване идва само дни, след като председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум призова ЕЦБ да излезе с варианти за ограничаване на използването на банкнотата за терористични цели.

На заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в края на миналата седмица в Брюксел също е поискано Европейската комисия и ЕЦБ да обсъдят мерки по отношение на банкнотите от 500 евро.

ЕКОФИН настоява и за законодателни промени, с които да се въведат мерки за виртуалните валути, предплатените инструменти, незаконното движение на пари както и за засилване на достъпа на звената за финансово разузнаване до банковата информация и до данни от платежните системи.

Виртуалните валути, най-популярната от които е „биткойн“, не могат да бъдат проследени и затова понякога се използват за финансиране на незаконни дейности. Целта на промените е терористите да не остават анонимни, когато използват виртуалните валути или предплатени карти.

loading…