Categories
Без категория

Велизар Енчев внесе законопроект срещу избирането на управител на БНБ

Независимият депутат иска изборът на нов гуверньор на БНБ да бъде отложен до взимането на решение от КС.

Независимият депутат е внесъл законопроект за прекратяване на процедурата по избиране на нов гуверньор на БНБ. Той смята, че първо трябва да се произнесе Конституционният съд относно законосъобразността на начина, по който се предлагат кандидатите за управител на Националната банка и след това да се пристъпи към неговият избор.

Велизар Енчев е посочил в своя законопроект, че 74 народни представителя са пуснали сигнал в Конституционният съд срещу тези процедури и ако парламентът избере нов гуверньор на държавният трезор и в същото време съдът определи процедурата за нелегитимна, то това ще опорочи избора и е възможно впоследствие да бъде оспорена кандидатурата на новият шеф на БНБ.

Лидерът на новосформираната партия „Българска пролет“ вече е започнал сондажи с останалите политически сили, които са в опозиция на управляващият кабинет. Той вече е провел разговори с представители на БСП Лява България, която също изрази несъгласието си за правилата, по които предстои да бъде избран новият гуверньор.

Остави твоят коментар

коментар(и)