Categories
Без категория

Вашингтон на страната на Анкара в евентуален конфликт с Русия – gp-gallery.com

Президентът на САЩ в хода на телефонни преговори с турския си колега призова да бъдат прекратени всичките действия, насочени както против Турция, така и против умерената сирийска опозиция. Обама заяви, че Ердоган може да разчита на подкрепата на НАТО в случай на „самоотбрана”, на която, според американския президент, Турция има пълно право.
В хода на разговора Обама и Ердоган са били единодушни, че Русия трябва незабавно да прекрати бомбардировките в Сирия, а Асад да напусне поста си. Обама заяви още, че всичките действия, насочени против Турция и „умерената сирийска опозиция” трябва да бъдат незабавно прекратени. По думите му, тези действия пречат на борбата с терористите от ДАЕШ.

Президентът на САЩ призова също своя турски колега да прекрати ударите по кюрдското опълчение, разположено в северната част на Сирия. Заедно с това, американският президент изрази притеснения от настъплението на армията на президента на Сирия в Северна Сирия. Обама призова още кюрдите да не превземат нови територии.

САЩ подкрепят Турция, както и останалите съюзници от НАТО в противопоставянето срещу „руските провокации в региона”. Това заяви на пресконференция говорителят на Белия дом Джош Ърнест. „Отношенията между Анкара и Москва се изостриха, след като миналата година Турция свали руски военен самолет, нахлух в нейното въздушно пространство. И макар САЩ да призовават за понижаване на напрежението между тях, ние ще стоим рамо до рамо с Турция и другите съюзници от НАТО в противопоставянето на руските провокации в региона”, каза Ърнест.

По-рано външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че Турция може да не разчита на пълната подкрепа от страна на НАТО, ако провокира въоръжен конфликт с Русия.

loading…