Categories
Без категория

Български език за чужденци онлайн в Daskal.eu – gp-gallery.com

Образованието в България може да не е в разцвета си, но държавата ни става все по-голям обект на международно внимание. След 2007 година изискванията за стандарти в различни области се промениха, но не и в сферата на образованието. Що се отнася до стандарта на обучение, европейските образователни проекти не променят нещата особено. Или поне не по отношение на чужденците – а тъй като страната ни става все по-населена от чуждестранни граждани, добре е да се замислим за тяхното въведение в нашия език и култура.

Образователните институции в България не напредват дори в обучението на български ученици; по отношение на образованието на чужденци и българи в чужбина няма никакво развитие. В много аспекти традиционното образование вече е остаряло – все по-често сме недоволни от резултатите, които могат да ни предложат държавните училища и частните школи. Сега има още един аспект, върху който да се замислим – ограмотяването на чужденците в България и на българите, живеещи навън.

Тъй като стандартните образователни методи не предлагат алтернатива по този въпрос, може би е дошъл моментът да се обърнем към електронното обучение. Този метод съществува от години, но добива популярност в Източна Европа съвсем наскоро. Причините за това явление са очевидни – много хора, завършили или обучаващи се в момента, имат нужда от надграждане на текущуите си знания с академична или професионална цел. Целта на е-обучението е именно такава: да осигури нужните знания за тези хора, независимо от тяхната възраст, националност и цели. Всяка година българските университети са посещавани от все по-голям брой чуждестранни студенти, много от които срещат трудности дори при обикновената комуникация с хора. Фактът, че чуждестранната среда е най-добрият начин да научим даден език, е неоспорим; но средата не е достатъчна. Всеки има нуждата и правото да получи езиково обучение, така че чуждоезиковата среда вече да не представлява за него пречка, бариера, а напротив: начин да променя света около себе си.

Една от най-новите платформи за електронно образование, daskal.eu, има за цел да прехвърли позитивните елементи от традиционния метод на обучение във виртуални рамки и да извлече най-доброто от комбинацията на класическото образование с възможностите, които предлагат съвременните технологии. Онлайн обучението с тази платформа е достъпно за всеки и включва дисциплини, с които държавните училища и частните школи дори нямат досег; например корпоративно обучение с цел да подобрим представянето си на работното място и български език за чужденци.

Тъй като започнахме с обучението на чужденци, нека се върнем на тази тема: курсът по български език за чужденци, включен в daskal.eu, би бил полезен не само за чуждестранни български граждани, но и за българи, чиито деца са израсли в чужбина и нямат досег с родния си език. Това е все по-често срещано явление, което не можем да характеризираме като проблем; но и много българи, живеещи на запад, са недоволни от невъзможността децата им да изучават български език. Сега този недостатък в образованието може да бъде променен.

Daskal.eu предоставя тази промяна на широкия свят: платформата оперира с квалифицирани преподаватели, които познават българския език в дълбочина и могат да обяснят привидно необясними негови специфики дори на туземци. Тъй като този метод на обучение не отрича класическото образование, а се стреми да го усъвършенства, той не залага на нови и неразбираеми техники за постигане на необходимите резултати. Тази програма е революционна не защото предлага съвършено нов, по-ефективен  метод, а заради факта, че е много по-достъпна от традиционното обучение. Какво да кажем например за българските деца на запад? Нима те нямат право да изучават езика на дедите си? Малко западни държави разполагат с български училища и всички ние сме наясно с този факт. Предимствата, които биха дали електронното обучение и платформи като daskal.eu именно на тези деца, са неоспорими.

Денят, в който електронното образование ще бъде първостепенно, а „традиционното” – присъщо само за по-слаборазвитите и населени места по света, не е твърде далеч. И може би това е правилната стъпка: новите технологии правят образованието достъпно за много повече хора, отколкото хора са имали възможността да го получат досега. Нека се възползваме от тази алтернатива и позволим на самите себе си да получим нужните знания по един или друг начин.

Daskal.eu провеждат интересна игра към настоящия момент. Спечели круиз в Средиземно море!

Играй тук: https://daskal.eu/igra/