Categories
Без категория

Български абсурд! Вдигат цената на тока с 50%

Васил Щонов за поскъпването на тока

Служебният министър Васил Щонов обяви, че токът през идната година ще поскъпне с 50%, а това се налага заради енергийният колапс, в който страната ни се намира в момента.

Според Щонов, поскъпването на тока е неизбежно, но ще стане плавно на няколко етапа. Той е на мнение, че правителството на Пламен Орешарски не е трябвало да намаля цената на електроенергията, тъй като сега положението е още по-трагично.

Служебният министър коментира, че към момента загубите на НЕК са около 3 млрд. лв. и се очаква да нараснат с още 1 млрд, които естествено трябва да плати бедният български народ. Щонов обаче не коментира как хората със замразени сметки в КТБ ще успеят да погасят дълговете си за електроенергия и как ще се увеличат минималните доходи на хората, които са на критично ниски ниво, спрямо останалите държави в ЕС.

Новината за шоковото увеличение на тока, предизвика и сериозни дискусии в социалните мрежи, като почти всички потребители са на мнение, че ЕРП-ата трябва да бъдат изгонени от страната ни и всичко да се ръководи от НЕК. В момента голяма част от парите от тока се изнасят извън България, като по този начин страната ни се ощетява двойно.

Другата причина за скъпият ток за американските ТЕЦ-ове, а също така и ВЕЦ-овете, от които реално нямаме нужда, но пък държавата е сключила договор за изкупуване на електроенергия от тях и на практика се дават големи суми пари, за нещо непотребно. България може да се захранва само от АЕЦ Козлодуй, където токът е на приемливи цени, но господата с тлъстите хонорари и абсурдните договори, предпочитат да товарят народа с високи сметки, а те да си прибират комисионните.

коментар(и)