Categories
Без категория

Българският хуманитарен конвой за бежанците в Идомени премина гръцката граница – gp-gallery.com

Хуманитарен конвой, предназначен за обитателите на бежанския лагер край с. Идомени на гръцко-македонската граница, премина през ГКПП Кулата-Промахон за Солун. Българската страна изпрати 155 палатки, 150 походни легла, 4850 одеяла, спално бельо и материали за отопление.

Хуманитарната помощ ще бъде разтоварена в склад в Солун, а един камион с дърва за огрев на бежанците ще пътува до лагера край Идомени.

Гръцките власти се опитват да убедят струпалите се в страната мигранти, че балканският път е затворен.

Правителството обяви, че предприема стъпки за преместване на хиляди хора от пренаселените бежански лагери до Идомени и пристанището Пирея. В същото време заместник-министърът на отбраната на Гърция Димитрос Ватзас отхвърли твърденията, че полицията има план за насилствена евакуация на хората от Идомени, предаде БНР.

В дългосрочен план, в Гърция ще има 20 000 бежанци, каза още зам.-министърът на отбраната.

Междувременно албанската полиция увеличава присъствието си на границата с Гърция, заради притеснения, че мигрантският поток към Западна и Северна Европа ще се пренасочи през нейна територия, след като балканският маршрут беше закрит.

По-рано европейската агенция за външните граници ФРОНТЕКС обяви, че не изключва вероятността България да бъде засегната в по-голяма степен от мигрантския проблем.

Възможно е мигрантският поток да се раздели на две – през Албания към Адриатическо море и през Черно море.