Categories
Без категория

България е в голям риск от ислямска радикализация!!! – gp-gallery.com

Български граждани не са засечени да участват в бойни действия на страната на терористични организации. Това се казва в доклада за състоянието на националната сигурност за 2015 г., който депутатите от военната комисия в НС одобриха почти единодушно, пише „Монитор”. Против гласуваха само законотворците от БСП. В документа се уточнява, че родните специални служби са ангажирани с проверката на всички сигнали с подобен характер, но категорично потвърдена информация няма.

В същото време се подчертава, че България е изправена пред риска от радикализирането на някои прослойки от българското общество и на част от пребиваващите у нас чужденци.

По време на дебата депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев подчерта като слабост в доклада, че не се следи за българи в паравоенни формирования. Той уточни, че все повече нашенци се хвалели в социалните мрежи, че участват в подобни структури в Донбас или в Сирия. В рамките на дебата бе изтъкнат и рискът от хибриден тип водене на война.

„Скоро Министерският съвет ще приеме стратегия за противодействието й”, уточни пред депутатите секретарят в Съвета по сигурността към МС Георги Кръстев.

Шефът на военната комисия ген. Михо Михов изтъкна от своя страна като сериозно предупреждението в доклада, че ако Турция не изпълнява споразуменията си с ЕС за бежанците, това може да доведе до сериозен риск за националната ни сигурност. По темата с отбраната той посочи, че в момента летателният състав на армията ни е опасен сам за себе си, заради изключително ниския брой часове във въздуха.

Подчертан бе и недокомплекта в родните войски, като сред резервистите бройките били запълнени едва на 21%. Депутатите от комисията по отбрана наблегнаха силно и на икономическите аспекти в състоянието на националната ни сигурност.

Янко Янков от ДПС подчерта, че генератор на стабилност е икономическата такава. Посочи обаче спада в нивата на кредитиране, както и тенденцията чуждите банки у нас да предлагат по-лоши условия за заеми в сравнение с другите си клонове в Европа.

Наред с това пък българите кътали 60 млрд. лв. депозити, които не смеели да извадят от страх, че ще ги загубят в рискови инвестиции. Това пък лишавало икономиката ни от свежи пари.

По време на дебата бяха изтъкнати още свиването на чуждестранните инвестиции, сериозните демографски проблеми, бедността на населението и престъпността.

Източник: БЛИЦ