Categories
Без категория

Бургазлията Георги Бакалов: Българският съд оправда бащата на внука ми, който го отвлече, Нова Зеландия ни върна детето – gp-gallery.com

Съдът оправда новозеландеца Гери Ардерн Джон, който отвлече сина си Георги Иван Бакалов от Бургас и незаконно го държа при себе си повече от година. На 26 март 2011г., без знанието на майката Петра Ингеборг Бакалова, той извежда момчето през летище Бургас с новозеландски паспорт без печат. Делото, което се превърна в истинска 4-годишна сага, стартира в Бургаския окръжен съд през 2013 г. и бе водено задочно срещу подсъдимия. В крайна сметка съдът се произнесе, че новозеландецът е невинен?!?

В документите по делото, публикувани в сайта на Бургаския окръжен съд четем: „Като разгледа докладваното от съдия Марков наказателно от общ характер дело № 654 по описа за 2013 година, съдебният състав с председател Даниел Марков призна подсъдимия Гери Ардерн Джон, гражданин на Нова Зеландия, за невинен в това, че на 26 март 2011 г. в Бургас е отвлякъл Георги Иван Бакалов, с цел лицето да бъде изведено извън границите на страната, поради което и на основание чл.304 от НПК го оправда по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл. 142, ал. 2, т.3, пр. 2 и т.7, пр. 2, вр. ал. 1 от НК. Направените по делото разноски остават на основание чл.190, ал.1 от НПК за сметка на държавата. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – гр. Бургас.“

Бургаските магистрати са отбелязали в мотивите си, че оправдават Ардерн заради това, че той имал църковен брак в Шотландия с Петра Бакалова, майка на невръстното момченце. Според съдебния състав новозеландецът е припознал детето и не го е отвличал принудително, защото 9-годишният тогава малчуган не бил изведен насила, а сам бил поискал да пътува до Нова Зеландия.

Българските магистрати са били изправени пред следния парадокс: по българското законодателство двамата родители на детето нямат брак, но по английското имат. Гери Ардерн е припознал детето, но родителските права са изцяло на майка му. Пак по българските закони. Още преди 2 години е бил преведен и изпратен обвинителния акт, заедно с призовка на Министерството на правосъдието, за да се задвижи процедурата. Без това не може да се даде ход на делото. Дядото на похитеното дете – бургазлията Георги Бакалов, даде гласност на случая през медиите, но това не помогна особено, въпреки че стана ясно, че извеждането на детето е станало възможно, защото граничната полицайка Цвета Христова не му поискала нотариално заверено разрешение от майката. 3 години и 9 месеца след посегателството на детето бяха необходими на Темида, докато се произнесе. И докато бургаските магистрати отлагаха и отлагаха процеса, новозеландският съд върна малкия Жорко в България. Тогава Георги Бакалов-старши отбеляза: „Докато в Бургас се разиграва правосъдна гротеска, в Семейния съд -Хемилтън (Нова Зеландия) на 30 октомври 2011 г. започна делото „Бакалова срещу Ардерн“ – за репатриране на малолетния Георги Иван Бакалов в България. То приключи още на 28 май 2012 г. със заповед за репатриране на детето”. Освен наказателното дело срещу Гери Ардерн у нас, има заведено и друго – административно – против „Гранична полиция“. Сега въпросът е какво се случва с второто дело, при положение че Ардерн е оправдан за отвличането?! – Пълен парадокс!

– Г-н Бакалов, вие сте попечител на малолетния си внук, който носи и вашето име. Казвате, че двете дела са като „скачени съдове”…
– Много отдавна бях заявил публично, че наказателното дело против Гери Ардерн и административното дело против „Гранична полиция“ са скачени съдове – ако по наказателното дело се установи, че няма отвличане, претенциите ни против държавата в административния процес трябва да отпаднат. Гнусна история! А именно служителката на Главна дирекция „Гранична полиция“ Цвета Христова, е допуснала отвличането на внука ми. Не й било направило впечатление, че паспортът на детето е представен абсолютно празен, без печати, а пък е издаден в Нова Зеландия! Полицай Цвета Христова е нарушила 5 законови разпоредби, от които 2 европейски: тя е допуснала детето да бъде изведено от България с новозеландски паспорт, с който не е влязло в България; да бъде изведено от България без писменото съгласие на майка му; не е установила гражданството на детето, нито гражданството на единствения му законен родител – майката – Петра Ингеборг Бакалова; не е установила налице ли е родствена връзка между BAKALOW и придружаващия го мъж АRDERN GARY JOHN, с което е нарушила чл.87 от ППЗМВР и чл.15 от Инструкция № 1з-1405/2009 г.; не е извършила гранична проверка на лицето в съответствие със специалните правила в Приложение VII на Регламент (ЕО) 562/2006.г.(Шенгенски граничен кодекс). Но нашенската съдийка Златина Бъчварова явно не зачита европейското законодателство. Българската държава, в лицето на Окръжна прокуратура – Бургас, против Гери Ардерн е за отвличане на непълнолетно дете извън България. В този процес ние – аз, внукът ми Георги Иван Бакалов и дъщеря ми Петра Бакалова, бяхме призовани единствено в качеството на свидетели. В рамките на този процес ние бяхме статуирани като граждански ишци за обезщетение от Гери. След 7 скандални отлагания на делото, започнало от септември 2012-а, най-после на 14 юли 2015 г. му беше даден ход – с нов съдия и нов съдебен състав. Предишният съдия Мелконян се явяваше на съдебните заседания винаги видимо пиян и неадекватен! Официално – процесът не можеше да започне и без потвърждение от новозеландските компетентни органи, че на Гери е бил връчен от тях обвинителния акт. А официалното съобщение от Нова Зеландия гласеше, че компетентните новозеландски органи отказват да връчат на Гери Ардерн Джон обвинителния акт, тъй като не вярват в справедливостта на българското правосъдие!

Процесът започна с мои показания, които продължиха около 1 час. После разпитаха отделно в друго помещение внука ми. В разговор с прокурорката и съдията разбрах, че друго заседание няма да има, трябва да разпитат само дъщеря ми Петра. Тъй като дъщеря ми е с постоянно местожителство в Англия, помолих прокурорката да го сподели със съдията и да го убеди разпитът да се състои чрез конферентна връзка. Така е станало. Дъщеря ми е била питана по телефона единствено дали потвърждава съдържанието на клетвената декларация, изготвена специално за пред съда в Хемилтън, Нова Зеландия. Тази клетвена декларация (в превод на български) бях предоставил на българското следствие (а от там – на прокуратурата в Бургас) далеч преди да приключи процесът в Нова Зеландия. В клетвената декларация се казва, че Гери и Петра са сключили църковен брак в Гретна/Грийн, Шотландия, но бракът е невалиден. В действителност се оказа, че „бракът“ в Гретна/Грийн
е бил шоу-брак на една рекламно-туристическа агенция, която уж венчава всичко живо, но не издава венчално свидетелство.Това разказах на съдията по делото.Това беше и причината съдът в Хемилтън, Нова Зеландия, да не признае родителски права на Гери и да издаде заповед за репатриране на внука ми.

– Обжалвахте ли решението на съда, според което беше оневинен Гери Ардерн?
– Нямах представа за развоя на събитията в Окръжен съд – Бургас, тъй като в средата на август се разболях, на 10 септември бях в предсмъртно състояние и само чрез компетентната и бърза намеса на бургаските лекари, след две тежки операции бях спасен. Изписаха ме едва на 14 октомври, бях обездвижен и отслабнал с 40 килограма.

Докато се възстановявах, научих от медиите, че решението на съдията е в полза на Гери, но прокурор Красимира Кателиева е внесла протест в Апелативния съд, който вероятно до края на февруари трябва да се произнесе.

loading…