Categories
Без категория

БСП и ГЕРБ се обединиха срещу 100 % мажоритарният вот

Двете партии не одобряват предложението на Местан за 100 % мажоритарен вот.

Депутатите от ГЕРБ и БСП Цвета Караянчева и Чавдар Георгиев се обединиха около мнението, че 100 % мажоритарен вот ще бъде голяма грешка, ако бъде приет и определиха предложението на ДПС за вкарването на този въпрос в националният референдум като провокация. В студиото на Нова телевизия те обясниха, че стопроцентовото мажоритарно гласуване ще остави само две партии в парламента.

Според тях мажоритарният избор не е тема на обществото и няма как да се случи, тъй като подобна стъпка няма да бъде осъществена. От своя страна пък червената депутатка Караянчева посочи, че може да се приложи в по-голяма степен мажоритарен контрол в изборната система, но даде конкретни примери за това.

На последните избори мажоритарният вот изпрати в европарламента депутати, които едва ли някога щяха да бъдат посочени за представители на своите партии. Така няколко щастливци, чийто номера в изборната листа съвпадаха с номера на бюлетината на партията, макар и неволно бяха посочени от избирателите за техни представители в Брюксел.

коментар(и)