Categories
Без категория

Брюксел тропна по масата! Даде срок на Гърция иначе вън от Шенген! – gp-gallery.com

Европейската комисия даде на Гърция две седмици, за да определи как планира да затегне контрола на границите си. ЕК отбелязва, че, въпреки че е постигнат напредък, процесът на регистриране на хилядите прииждащи към Европа мигранти остава неадекватен, пише вестник „Катимерини“.Комисията разкритикува плана за действие, представен от Атина, отбелязвайки, че му липсват „подробни времеви рамки“ за решаване на проблемите.

„Комисията иска от Гърция да предостави допълнителни елементи и пояснения от 26 април“, се казва в изявление, в което признава, че Атина е постигнала „значителен напредък“.

Ако Гърция не успее да предприеме коригиращи действия, Брюксел може да разреши и на други страни-членки на ЕС да удължат граничния контрол в рамите на Шенген до две години вместо нормалните шест месеца. Такъв сценарий ефективно ще прекрати участието на Гърция в Шенгенската зона.

В тази връзка във вторник, българският министър-председател Бойко Борисов обвини Гърция в разхищаване на финансирането от ЕС, отпуснато за справяне с бежанската криза и заяви, че стотици хора използват гръцките бежански лагери като бази, от които да организират опити да преминат граница на Гърция с България.

„Бежанците в Гърция се събират на групи от 1000 до 2000 души и планират да нахлуят през нашата граница“, заяви Борисов пред българския парламент.

Източник: БЛИЦ

loading…