Categories
Без категория

Братът на Васко Василев убит в катастрофа – gp-gallery.com

Прочутият по цял свят виртуоз на цигулката Васко Василев разкри дълго пазена тайна. Жестока автомобилна катастрофа е отнела живота на по-малкия му брат преди 24 години. Адският инцидент, по време на който зад волана е бил бащата на музиканта, станал в бивша Югославия. Животът и на една от сестрите на Василев – Вероника, също е бил в опасност, след като тя изпада в кома.

Васко Василев бил на 21 години, когато изгубил тригодишното си братче Бобчо. Минути преди да научи ужасната новина по телефона, цигуларят изживявал най-щастливите си мигове – след турне в Тайланд заедно с дългогодишната си спътница Памела Никълсън, майката на Ванеса Мей. В онзи момент Васко нямал време дори да се потопи в мъката си, защото трябвало да бъде до родителите си и сестра си. Хванал първия самолет и заминал.

„Има една приказка – „Господ прибира млади и най-скъпите на сърцето му”. Бяхме много привързани към Бобчо.

Самото му раждане беше екстремно

Когато майка ми беше бременна с него, аз се готвех за първия си международен конкурс в Париж”, признава Василев.

Васко има общо три сестри – най-малката Вивиан, която е барабанистка, Виктория, която учи езици и също се занимава активно с музика, и най-голямата Вероника – също цигуларка. Тя ще се омъжи идния месец в Америка, а батко й подготвя грандиозна изненада за сватбата й.

Любопитна подробност е, че изборът на буквата „В” в имената на децата в семейството на цигуларя не са плод на щастлива случайност. Оказва се, че това е добре премислен ход. Прадядо му чел книгата „Мъртвите сибирски полета”, откъдето дошла идеята за имената, започващи с една буква.

Бабата на Васко се казва Вера, със същата буква започват и имената на трите му сестри. Единствено малкият му брат бил с „Б”. Той се появил на бял свят по-рано – в седмия месец. Майката на Васко пък го родила едва на 18 г.

„Майка ми е забременяла с мен много рано. Докторите не са й позволявали да направи аборт. Аз съм бил грешка, дори съм го описал в книгата си.

Майка ми заплашила баща ми, че ако се наложи, ще отиде да работи в „Кремиковци” и сама ще си гледа детето. Двамата и до днес са неразделни”, открехва вратата за личния си свят Василев.

Когато станало ясно, че малчуганът имал невероятен музикален талант,

по партийна линия изпратили семейството в Москва

За да може Васко да учи в най-престижното тогава училище по изкуствата в руската столица, където му преподавали легенди в музиката. Баща му пък назначили като дипломат, но не истински. От партията му казали, че ще си получава заплатата, дори и да не ходи на работа, само трябвало да гледа като зеницата на окото талантливото си дете.

Около бабата на музиканта също има интересна история. Била с много серт характер. „Имаше червена коса и зелена шапка. Беше инспектор на училищата около Силистра и казват, че учителките се напикавали от страх, когато отивала да ги инспектира”, разправя Васко. Тя била от известна габровска фамилия, имала две висши образования, говорела перфектно френски, същевременно била и учител по литература. „Любимият ѝ поет бе Яворов. Научи ме да чета на 4 годинки”, казва Васко. Бабата му правела всяка сутрин чай с попара.