Categories
Без категория

Борисов спря търга за личните документи заради Прокопиев – gp-gallery.com

Обществената поръчка бе обявена преди дни и по нея трябваше да се кандидатства до 29 февруари.

Поръчката за новите лични документи беше обявена преди дни, когато стана ясно, че до две години българите ще могат да ползват нови лични карти, с които да се легитимират електронно и да ползват електронни услуги на държавната администрация. Днес се появи и информация, че търгът по тази поръчка ще бъде спрян по разпореждане на Бойко Борисов.
Търгът включваше всички дейности, свързани с новите документи за самоличност, в рамките на 134 месеца и беше представен от заместник-министър Красимир Ципов.

Веднага след това в бранша се заговори, че две от българските IT компании, които имат връзка с кръга „Капитал” и олигарха Иво Прокопиев и Саша Безуханова са сред сигурните участници. Разбира се, както се прави по нашите географски ширини, ще има и европейски компании, но подизпълнителите ще са нашенски. Те ще приберат и лъвския пай от поръчката, тъй като ще свършат повечето от работата.

Така премиерът Борисов показа, че ще мери с един аршин, когато става дума за харчене на бюджетни средства. Сега остава да видим дали обещанието му за пълна прозрачност и откритост при тези очаквани нови търгове ще бъде спазено. Още повече, че днес Борисов бе попитан индиректно от Делян Пеевски дали не вижда в огледалото кръга „Капитал” и лицето на Прокопиев, който има немалки апетити и амбиции и то не от вчера за усвояване на всякакъв вид финансиране.

С последното решение се постига равнопоставеност и реципрочност в дейстивята на премиера, коментират бизнесмени, които смятат, че именно чрез обществените поръчки може да се даде пример за откритост и прозрачност и да не се допускат слухове, които витаят в обществото и пречат на подобряването на бизнес-климата в страната.

loading…