Categories
Без категория

Борисов за позицията на България относно бежанците – gp-gallery.com

Позицията на България винаги е била ясна – да се затворят всички външни граници на ЕС, за да може миграцията да става през легалните ГКПП-та. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Прага преди срещата на Вишеградската група.
„Чух спекулации, че едва ли не някой ми се е обаждал, възлагал задачи или правил забележки. Разговорът с канцлера беше по мое искане, исках, тъй като имаше напрежение с днешната среща да уведомя както предишния ден Жан Клод Юнкер, както комисарят Аврамопулос,че ние с такава радост махнахме границата с Гърция, че сега да построим нова ограда – не ни се строи. Нито е европейско, нито е демократично“, заяви Борисов.

„В същото време ние имаме проблем, защото сме шенгенска държава, а нашите съседи не си изпълняват ангажиментите, затова именно Вишеградската четворка заслужава поздравления, че слага темата на дневен ред и по-остро настоява за незабавни мерки от страна на Гърция“, посочи той. „Позицията на България винаги е била ясна – аз съм да се затворят всички външни граници на ЕС, за да може миграцията да става през легалните ГКПП-та. Това е честно към самите хора. Има план за релокация, за интеграция на тези хора, но това трябва да се спре, за да може тези хора, които са в Европа да бъдат интегрирани. Тези, които трябва да се върнат – да се върнат към родните им места. Това е нашата позиция, това сме обсъдили с канцлера“, заяви Борисов.

„Това казах и на Ангела, които има на КПП-тата, които имаме с Гърция, ние сме дошли да защитаваме и техния интерес и в същото време ми създават такова напрежение, без да имат нито моралното, нито каквото и да е право да наказват българските шофьори и настоявам незабавно да ни отворят границите, защото не е честно към българските превозвачи и към самите хора, които стоят там“, допълни премиерът.

Ето какво още написа Борисов във Фейсбук:

България цени високо традиционно приятелските си отношения с Чехия, както и сътрудничеството си с Вишеградската група. Оценяваме и стремежа на Групата да бъде фактор за разрешаване на проблемите на бежанците и миграцията към ЕС, за което разговаряхме с чешкия министър-председател Бохослав Соботка. Това е въпрос, който засяга ЕС като цяло и следва да се намери общоевропейско решение, със съвместни усилия и в дух на разбирателство.

С предприемането на едностранни мерки няма да се постигнат устойчиви резултати, а овладяването на проблемите, свързани с мигрантските потоци, ще се постигне само с активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция. Считам, че идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да бъде предпоставка за промяна на миграционните маршрути. Смятам, че в краткосрочен и средносрочен план от първостепенно значение за овладяване на миграцията е ефективният контрол по външните граници на ЕС – необходима е допълнителна подкрепа за укрепването им. В момента усилията, които българската държава полага за редуциране на нелегалната миграция, се оценяват и отчитат в Европа. Отправих покана към министър-председателя Соботка да посети България в удобно за него време.

loading…