Categories
Без категория

Бойко се срещна с турския посланик: Няма да има бежанска вълна от Турция! – gp-gallery.com

Няма индикации за бежанска вълна към България след събитията в Турция от снощи. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата между него и турския посланик Сюлейман Гьокче, съобщава Агенция „Фокус”. „Знаете, че имаме 4 кораба турски в момента на обучението на НАТО с 350 военнослужещи. Ситуацията е спокойна, няма нещо, което да ни тревожи там. Вие всички гледате новини, гледате събитията на живо. Ужасно събитие. За първи път в Европа, защото и Истанбул е в Европа, аз виждам, че с танкове, с F-16 се стреля по държавни сгради, около 10 бомби са хвърлени в парламента, където е имало и опозиционни партии, не само управляващи, а депутати от всички партии“, отбеляза Борисов.

„Така че следим всеки един миг. Привел съм в готовност и ДАНС и НРС, министърът го пратих заедно със главния секретар на МВР и началника на щаба на границата, няма смисъл всички да са тука. Всяка минута получаваме информация по всички канали успокоителното е, че вече напражението спада и та“, съобщи още той.

Борисов отбеляза, че следобед ще има заседание на турския парламент и изрази надежда да няма повече ескалиране на напрежението или да се влезе в една спирала на реваншизъм, на още смърт и още проблеми. „Към момента нашите дежурни граничари, корабите ни в Черно море не дават никаква индикация за бежанска вълна. Мигрантите, които са около 3 милиона са си в лагерите в Турция, спокойни са, няма движение и раздвижване и въпреки това се разбрахме с турската страна да засилим патрулите и те и ние, за да имаме абсолютната гаранция, че няма да се получи някакво брожение“, увери още Борисов.

„Рискът беше голям, ако Турция беше изпаднала в дестабилизация, защото знаете по конвенциите ние ставаме първата сигурна страна и знаете какво следва от това заключение – трябва да приемаш всички, които бягат. Така че за сега се разминахме и дано всичко да продължи да се успокоява и да се търси политическо решение“, коментира още той.
Източник: БЛИЦ