Categories
Без категория

Бивш президент на Египет беше осъден на смърт

Той беше признат за виновен от главния мюфтия.

Мохамед Мурси беше осъден на смърт от главния мюфтия, заради бягството си от затвора през 2011 година по време на протестите. Другото обвинение, което му е повдигнато е за шпионаж в полза на чужди държави. Бившият президент на Египет е обвиняем с още 100 души, които чакат своите присъди. Те също са заплашени от смъртно наказание.

Решението на главният мюфтия обаче, не е последното. За да бъде изпълнена присъдата, тя трябва да бъде потвърдена или отклонена от Върховния мюфтия и след това съдът ще се произнесе с окончателното си решение. Това е предвидено да се случи на 2 юни.

Припомняме ви, че протестите в Египет започнаха през 2011 година. Те бяха породени срещу полицейското насилие, безработицата, ниските заплати и лошите условия за живот. Тогава стотици хиляди египтяни излязоха по улиците на Египет, за да свалят от власт управляващия повече от 30 години президент Хосни Мубарак. В крайна сметка той подава оставка и предава властта на военните. До момента в историята си страната е имала само четирима президенти и един временно изпълняващ длъжността.