Categories
Без категория

Бившият прокурор Филчев: Съдебната реформа трябва да бъде по-мащабна

„Процедурата трябва да се опрости“, смята Филчев.

Никола Филчев направи собствен анализ на предстоящата съдебна реформа, която съвсем скоро ще бъде гласувана в парламента. Според него е необходимо да бъде много по-мащабна и да бъдат извършени повече промени в системата. Той посъветва управляващите да определят каква е крайната цел на реформата и да си дадат сметка какво не работи в системата и какво трябва да бъде променено. В противен случай се прелива от „пусто в празно“, смята Филчев.

Бившият главен прокурор смята, че един от основните проблеми на системата са т.нар. „контрольори“, които трябва да следят за работата на съда. В това число той визира – инспекторат на ВСС със сътрудници, Министерство на правосъдието с безброй инспектори и сътрудници и прочие, които според Филчев взимат твърде високи заплати, без да има видими резултати от работата им.

Той е на мнение, че процедурата трябва да се опрости максимално, за да се увеличи нейната ефективност. Дори изразява съмнение, че тя е нарочно толкова усложнена, за да се прикрие вината на виновните магистрати.