Categories
Без категория

Американци искат да търсят нефт в Черно море, Добрев преговаря с тях

„Българска делегация е била на посещение в САЩ“.

Това беше съобщено от пресцентъра на ГЕРБ преди броени минути. От съобщението става ясно, че българска делегация начело с Делян Добрев в е била на посещение в САЩ в офисите на „Ексон Мобайл“ в Хюстън. В ролята си на председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев е оглавил делегацията, в която са участвали още заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгар¬трансгаз” Делян Димитров.

Те са били посрещнати от вицепрезидентът на „Ексон Мобайл“ Стейси Уелтмър, който сподели за медиите, че неговата компания проявява сериозен интерес към възможностите за участие търговете за двата блока „Терес“ и „Силистар“ в Черно море. Американската компания имат опит в претърсването на румънската част и други райони от Черно море.

Делян Добрев пък разкри, че ще бъде проведен прозрачен конкурс за разрешение за проучване на нефт и газ в двете български части от Черно море, като концесията ще бъде предоставена за срок от 5 години с възможност за удължаване два пъти с по 2 години.