Categories
Без категория

Ал Ди Меола ще радва меломаните в София през май – gp-gallery.com

Прочутият китарист Ал Ди Меола идва отново в България, за да поглези сетивата на меломаните с поредната порция джаз. Той ще бъде част от Sofia GuitArt Festival и ще чуем виртуозните му изпълнения на 27 май в зала „България“. Б
Меола е американски фюжън и джаз китарист, композитор и музикален продуцент от италиански произход. Едно от най-големите му постижения е колаборацията Friday Night in San Francisco, която му осигурява мощна почитателска аудитория. Проучва разнородни жанрове, но най-видни са творенията му в областта на джаз фюжъна с черти на латино джаза.

Роден е на 22 юли 1954 г. в град Джърси Сити, щата Ню Джърси. Той започва музикалния си път с изучаването на барабани, но повлиян от иконичните Бийтълс, хваща китарата. По-късно, музиката на Майлс Дейвис предизвиква интереса му към джаза. През 1971 г. постъпва в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. През 1974 г. е включен от Чик Кърия в групата му Return to Forever, след като Кърия остава силно впечатлен от негови демо записи. През 1976 г. Меола издава първия си солов албум „Land of Midnight Sun“, в който свирят Чик Кърия, Стенли Кларк, Джако Пасториъс и други големи джаз музиканти.

Наред с богатата си солова кариера, той се заема с успешни колаборации с бас-китариста Стенли Кларк, кийбордиста Джан Хемър, виолиста Жан-Люк Понти и китаристите Джон Маклафлин и Пако де Лусия.

Меола на няколко пъти изнася концерти в България, включително с Маклафлин и покойния Пако де Лусия през 1996 г.