Categories
Без категория

Ако ядете тези храни, ще разрушите черния си дроб! – gp-gallery.com

Всички знаем каква огромна роля има черния дроб и колко е важно той да е в изправност. Черният дроб е лаборатория, от чиято дейност зависи нашето здравословно състояние – той пречиства кръвта, извлича токсините, като някои унищожава, други складира, убива вируси и микроби, влияе на хормоналните нива в организма и много други.Има няколко храни, които може да си спестите и по този начин да ограничите всичко вредно, което може да влезе във вашия организъм, пише gotvach.bg.

Фаст фууд

Фаст-фууд-диета с високо съдържание на мазнини и захар може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб. Всичко това води до мастна дегенерация на черния дроб и клетъчна дисфункция. Въпреки това щетите може да не бъдат толкова големи, ако просто промените начина си на хранене и изключите тези вредности от вашето меню.

Алкохол

Всички знаят, че най-вреден от всичко за черния дроб е алкохолът. И това е правилно – етиловият спирт е твърде опасен за него. Но най-често срещана е неалкохолната мастна болест на черния дроб /стеатоза/ – сериозно заболяване, при което в чернодробните клетки се отлагат много мазнини.

На първо място, това е свързано с някои особености на храненето. Оказва се, че най-вредни са обичайни продукти – животински мазнини и бързоусвояеми захари. Последните са даже по-вредни от мазнините. А от всички захари за най-лоша се смята фруктозата.

Сол

Известно е, че използването на големи количества сол може да повиши кръвното налягане. Но вие знаете ли, че това може да доведе до затлъстяване на черния дроб? Обърнете внимание на съдържанието на сол в хранителните продукти като например бекон и наденица.

Мазнини и въглехидрати

Съвременните продукти съдържат голямо количество скрити мазнини и въглехидрати. Към тях се отнасят всички преработени месни продукти и полуфабрикати. Извън подозрение е само нетлъстото месо, което е полезно за черния дроб.

Със захари са богати не само сладкишите – производителите ги добавят почти във всички продукти, напитки, сосове, лютеници. Най-добре да избираме продукти с бавно разграждащи се захари или произведени от пълнозърнесто брашно. Трябва да избягваме течната захар – газирани напитки, плодови сокове, сладък чай и кафе.

Източник: БЛИЦ