Categories
Без категория

Ако Великобритания напусне ЕС, българите, които работят там ще… – gp-gallery.com

На 23 юни във Великобритания гласуват на референдум „за” или „против” оставането на страната в Европейския съюз. Ако мнозинството гласува за излизане от ЕС, на практика това ще се случи на 1 юли 2018 г.Тогава те ще се явяват трета страна за всички страни от Евросъюза – излизането и влизането в страната вероятно ще е с визи. Швейцария, която никога не е бил член на ЕС, ще е по близо до съюза, тъй като има споразумение. Дори и от Сърбия, която има споразумение за свободно движение на хората, съобщи bTV.

Проучване, поръчано от „Индипендънт”, което беше огласено вчера, сочи, че 55% от британците са за излизане на страната от ЕС, а 45% – са против.

Младите британци преобладаващо са за оставане в ЕС – 70% от хората между 18 и 24 години. 64% от хората над 55 години пък са излизането на Англия от съюза. Във Великобритания възрастните са мнозинство и вероятно те ще определят съдбата на страната. При тях се очаква по-висока избирателна активност. Ако младите и противниците на излизането от ЕС се мобилизират, може да бъде обърнат резултатът.

Социологическите проучвания показват, че основното притеснение на британците е миграцията.

Как ще се отрази на България

Ако Великобритания излезе от Европейския съюз, българите няма да имат достъп до пазара на труда в страната. Достъпен ще е само за квалифицирани работници. Дори и крайните националисти в Англия казват, че работещите в момента легално българи ще останат в страната – ще получат работни визи.

Английските туристи в България са 250 хил. на година – евентуален „Брекзит” ще има голямо отражение върху пътуването на англичаните. Това ще се отрази и на нашия туристически бранш.

Във Великобритания определят пътуванията до България като „алкохолен туризъм”. Предполага се, че при излизане от ЕС ще се сложи край на алкохолния туризъм в рамките на съюза.

230 паунда повече ще струва на семейство пътуването в Европа. Тези, които пропагандират за излизане, твърдят, че алкохолът ще е по-евтин за британците, защото смятат, че акцизите ще намалеят. И това е един от мотивите за излизане от Евросъюза.

Почивките на англичаните ще са по-скъпи, защото отпада Европейската здравна карта – ще се плащат застраховки. Ще има и визи.

Приносът на Великобритания в бюджета на ЕС е голям, защото е голяма държава. Тя внася 14,5 млрд. евро годишно.

Източник: БЛИЦ