Categories
Без категория

Австрия свиква извънредна среща заради мигрантите, поканена е и България – gp-gallery.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Австрийското правителство свиква извънредна среща на вътрешните и външните работи на страните от Западните Балкани, за да се постигне координация при ограничаването на миграцията. На срещата е поканена и България.

Поканата е изпратена от австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и на външните работи Себастиян Курц, съобщава „Труд“.

Австрия свика срещата, за да прецизира политиката към бежанците по балканския маршрут, след като правителството във Виена въведе в петък дневни квоти на границите си, съобщиха източници от австрийското МВР.

Разговорите ще се състоят един ден преди срещата в четвъртък в Брюксел на министрите на вътрешните работи и на правосъдието от страните от ЕС. На срещата в сряда са поканени министри от България, Албания, Босна, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

Австрия въведе дневен лимит за прием на своя територия на 80 души, които търсят убежище, и 3 200 бежанци допълнително, които преминават транзитно към съседна Германия. Балканските държави реагираха чрез временно затваряне на граничните пунктове и превозват бежанците в съответствие с дневните квоти, обявени от Австрия.

Европейската комисия, германски и гръцки политици изразиха опасения, че политиката на Австрия и Балканите ще доведе до поставяне на бежанците в капан в Гърция и че твърде много хора ще бъдат изпратени в Германия.

Австрия ще увеличи присъствието на войници по своите граници, за да се справи с наплива на мигранти, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на министерството на отбраната.

450 допълнителни военнослужещи ще бъдат разгърнати още утре. С това общият брой на австрийските войници и резервисти, разположени по границите на страната, ще достигне 1450. Те ще патрулират и ще контролират хората и автомобилите, които влизат в Австрия. Части от военната полиция освен това ще бъдат приведени в готовност за намеса при необходимост.

loading…